четвъртък, 28 май 2009 г.

За властта, троловете и елфите



Предполагам всеки от вас е виждал човек облечен с власт. Човек който когато го погледнеш излъчва достолепие, в позицията на която е. Човек който заразява с респект всеки който го погледне и вдъхва доверие на всеки който се докосне до него. Личност на която властта му е по размер. Скроена за него и ушита с педантичността на дизайнер специално за този човек. Макар и рядко и в наши дни се срещат такива хора. Но не за тези хора отварям дума сега, а по скоро за троловете. Тролове или джуджета както ви харесва нека така да ги наричаме. Какво влагам в това понятие, ще ви обясня. Напълно обратното на това което описах по горе. Троловете или джуджетата облечени във власт няма как да не бъдат познати. Това са дребни създания за които властта е пуловер с 5 размера по-голям. Ако властта е дреха то за тях тази дреха е с висящи ръкави, широка и обгръщаща ги до такава степен, че просто се загубват в нея. Те не могат да я уплътнят и колкото и да се мъчат и стараят, властта просто остава по голяма от тях. Те се суетят и мърморят, опитват се да демонстрират власт но колкото повече се мъчат да го направят толкова повече, на всички им става ясно колко властта не е за тях. За тях това е бреме което им причинява повече неудобство от колкото самочувствие, хлопаща обувка, свръх дълго сако, шапка която непрекъснат пада върху очите му и джуджето не може да намери правилната посока. Но това е и необходимото зло за него. Без тази власт той е нищо, неизвестно същество в света. Жалко създание, което може да бъде смачкано от всеки.

Познавам и съм виждал и един друг тип хора. Хора на които не им трябва власт, дори обратното те имат в излишък. Да ги наречем образно елфи. Тези елфи дори не желаят власт те я притежават, тя въври пред тях. Хората са подвластни на тази власт.Чувстват се запленени от нея , усещат липсата и когато елфа го няма. Странното при елфите е именно това, че колкото повече се опитваш да отнемеш от тяхната власт, тя като, че ли нараства и става още по заразителна. Тези хора се хранят от властта. Те я притежават до такава степен, че дори могат да я раздават защото не се нуждаят от нея. Те просто произвеждат власт. Тъпчеш ги мачкаш ги но те са там, хората се възхищават на светлината която струи от тях, предават им от своята собствена сила, и властта на елфа нараства, става легендарна, митична. За това троловете ги е страх от елфите, за това троловете не желаят да се срещат с тях, защото знаят, че елфа бързо ще усети трола срещу себе си, и той това нещастно джудже няма да може по никакъв начин да защити своята дрешка по-голям размер. Трола го е страх дори от сянката на елф. А може би и защото трола знае, че тази власт не е негова… тя принадлежи на елфа, и той рано или късно ще си я получи.

Внимавайте, не взимайте власт която не ви е по мярка, за да не се превърнете в трол, защото рано или късно ще срещнете елфа на когото тя принадлежи по право.

За троловете ще цитирам една мисъл на Бърнард Шоу – „Ако се озовете в рая, без да имате необходимите качества за това, има опасност там изобщо да не Ви допадне”

Няма коментари:

Публикуване на коментар