сряда, 14 октомври 2009 г.

Апотеоз на една изчезнала „РЕД цивилизация”



Само преди малко повече от година един ляв интернет проект беше публично рекламиран. В началото на дните си той едва ли не бе прокламиран като „хилядолетен райх”, „нова РЕД цивилизация”.
Вървяха регистрации членове и потребители дискутираха теми в форума, на страниците му се редяха събития, след събития, анкети, а в чата всеки четвъртък гостуваха личности от Йоана, през Дърева, та чак до жив премиер. Като всяко ново нещо медиите се интересуваха от това какво се случва там, какви са вълненията и терзанията на младите леви. ПР- а беше на нивото на американски президент в предизборна кампания. Червени билбордове със слоган „Свежи и зрели идеи” или „Сергей, обади се – Звездичката” красяха Дондуков, а и пътната мрежа в страната. Хората се тълпяха с хиляди всеки ден за да видят новото чудо. На ден хиляди младежи още от рано сутрин, до късно вечер, бистриха политиката в модерен видеочат, форуми РЕДактираха политиката, РЕДпортерстваха. Имаше републикански турнета, конкурси за фалшиво пеене, презервативи „влизай редовно” и много влизащи и вярващи, че могат да бъдат забелязани, поканени участващи в политиката. Вярващи че градят нещо ново, модерно, полезно. Имаше заряд!Снимаше се смешен и дори посредствен с характеристики на сапунка интернет сериал. Много хора чакаха с нетърпение следващият епизод на чистачът Че и неговите приключения в училището за политици, и макар посредствен искрено се забавляваха от това. Сега училището го няма, а за подвизите на "Че" напомня само революционната обстановка на Позитано. В последната му серия сякаш като някакво злокобно предсказание Станишев зарязва премиерстването и полита на мотора си да прави революция незнайно срещу кого при положение, че управлява именно той.
Сега малко повече от година този РЕД проект прилича повече на изоставен град в дивият запад. Събитията са с дата преди 5 юли. Публикациите в форума приличат на стари олющени плакати „Търси се”. Тук там зад някой ъгъл свисти заблуден патрон изстрелян от все още жив призрачен потребител. Темите са заядливи и няма и помен от идея креативност, само спамерите поддържат с байпас форума. Чата е пуст, а от госта в четвъртък е останал само банер с обезглавен костюм и надпис „очаквайте”. Тук там някой шериф наднича от прозореца показващ потребителите, които са на линия за да види да не ми случайно някой плъх да не изгризе кабела и да остане призрачният град на тъмно. По някога странстващ пътник се отбива попаднал случайно може би без да иска или само за да попита „Абе тук защо няма никой?” и да получи отговор от шерифа или спамера „има-има, крием се”. След което вятъра по мрежата го отвява към посока и място което има живот. Човека цъка с език и клати глава гледаки как от древната цивилизация РЕД е останала само пустиня. Страниците приличат на забулени в пепел от хиляди години артефакти на „РЕД цивилизация”, а е минала едва година от блясъка на нейната слава.
Има дни обаче когато стават и интересни неща. Това са дните когато някой стар потребител случайно кликва на брозъра си домейна по дефаут и решава да информира витаещите призраци на сайта, какво се случва по света извън това пространство. Да провери има ли случйно някой там или и дежурният си е тръгнал вече. Обаче ако има неблагоразумието да публикува критичен материал пуснат в някой вестник, тогава изведнъж сякаш сайта оживява. В призрачният валс се появяват душите на отдавна забравените теми. Вампирите се изплуват поклащайки се с кокалестите си пръсти и протягат болезнено ръце в опит да сграбчат „нахалника”, който е дръзнал да развали мъртвешкият им сън. Духовете на спамерите изплуват от клоаката и макар и в този зомби свят изведнъж сайта живва. Появяват се и хора които разчистват своя вход към сайта от паяжините само и само да влязат в това отдавна забравено пространство, за да могат да се домогнат до свежата плът на „наглеца”, за да могат да получат част от подялбата на нещастника, дръзнал да наруши мъртвото спокойствие на „призрачният град”. Някой бе казал „Пътят към Ада е постлан с добри намерения”.
В началото на създаването си „Държавата РЕД” - добри намерения имаше много, за съжаление сега остана само Ада. А за блясъка на славата й напомнят само няколко бъга в системата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар