четвъртък, 28 май 2009 г.

За властта, троловете и елфите



Предполагам всеки от вас е виждал човек облечен с власт. Човек който когато го погледнеш излъчва достолепие, в позицията на която е. Човек който заразява с респект всеки който го погледне и вдъхва доверие на всеки който се докосне до него. Личност на която властта му е по размер. Скроена за него и ушита с педантичността на дизайнер специално за този човек. Макар и рядко и в наши дни се срещат такива хора. Но не за тези хора отварям дума сега, а по скоро за троловете. Тролове или джуджета както ви харесва нека така да ги наричаме. Какво влагам в това понятие, ще ви обясня. Напълно обратното на това което описах по горе. Троловете или джуджетата облечени във власт няма как да не бъдат познати. Това са дребни създания за които властта е пуловер с 5 размера по-голям. Ако властта е дреха то за тях тази дреха е с висящи ръкави, широка и обгръщаща ги до такава степен, че просто се загубват в нея. Те не могат да я уплътнят и колкото и да се мъчат и стараят, властта просто остава по голяма от тях. Те се суетят и мърморят, опитват се да демонстрират власт но колкото повече се мъчат да го направят толкова повече, на всички им става ясно колко властта не е за тях. За тях това е бреме което им причинява повече неудобство от колкото самочувствие, хлопаща обувка, свръх дълго сако, шапка която непрекъснат пада върху очите му и джуджето не може да намери правилната посока. Но това е и необходимото зло за него. Без тази власт той е нищо, неизвестно същество в света. Жалко създание, което може да бъде смачкано от всеки.

Познавам и съм виждал и един друг тип хора. Хора на които не им трябва власт, дори обратното те имат в излишък. Да ги наречем образно елфи. Тези елфи дори не желаят власт те я притежават, тя въври пред тях. Хората са подвластни на тази власт.Чувстват се запленени от нея , усещат липсата и когато елфа го няма. Странното при елфите е именно това, че колкото повече се опитваш да отнемеш от тяхната власт, тя като, че ли нараства и става още по заразителна. Тези хора се хранят от властта. Те я притежават до такава степен, че дори могат да я раздават защото не се нуждаят от нея. Те просто произвеждат власт. Тъпчеш ги мачкаш ги но те са там, хората се възхищават на светлината която струи от тях, предават им от своята собствена сила, и властта на елфа нараства, става легендарна, митична. За това троловете ги е страх от елфите, за това троловете не желаят да се срещат с тях, защото знаят, че елфа бързо ще усети трола срещу себе си, и той това нещастно джудже няма да може по никакъв начин да защити своята дрешка по-голям размер. Трола го е страх дори от сянката на елф. А може би и защото трола знае, че тази власт не е негова… тя принадлежи на елфа, и той рано или късно ще си я получи.

Внимавайте, не взимайте власт която не ви е по мярка, за да не се превърнете в трол, защото рано или късно ще срещнете елфа на когото тя принадлежи по право.

За троловете ще цитирам една мисъл на Бърнард Шоу – „Ако се озовете в рая, без да имате необходимите качества за това, има опасност там изобщо да не Ви допадне”

сряда, 20 май 2009 г.

Из дневниците на един избирател



В хода на изборите за евродепутати, а и за национален парламент прави впечатление негативната кампания която нито е правилно поставена нито ни води нкаква печалба, дори обратното - стимулира десният електорат като му представя доста приемлива алтернатива за реваншизъм на Костов. Това налива вода именно в мелницата на Кстовистите. Напълно ясно е, че за разлика от Виденовото време, Костовото е пропито с синя носталгия за първият мандат. Именно Костов е човека, който олицетворява първият цял мандат на правителство в България. Този носталгичен син електорат в момента гледа като мана небесна на коалиция между командира и генерала и за десния избирател, това не е нежелано или неприемливо, а дори обратното шанс за изваждане на ДПС и БСП от властта. Далеч по натрапчиво и неприятно би било за тези хора зашиването на Борисов за хора като "лудият" Янев и "дивият" Сидеров. Обикновенно дори не е логично в позиция на управляващ да водиш негативна кампания, на езика на психологията за българският избирател това е проява на страх от загуба. Много по логично е да водиш кампания позитивно от позицията направихме това, и ако ни дадете власта ще направим и останалото. Прави впечатление обаче и това, че младежката кампания се казва "Презареждане" доста неподходящо име и слоган за младежка кампания на управляваща партия.

Хубаво. Положителна кампания но по същество голям тир, скъпо ферари могат повече да издразнят от колкото да прердизвикат симпатия към нас. В обществото битува тезата за "крадливите комунисти". За хората всеки прекомерен разход и всичко лъскаво пробутано от БСП кореспондира с тази теза. Отваря обществената чувствителност, кореспондираща с крадливостта. За мен лично БСП трябваше да заложи на скромна кампания без много помпозност но със силни послания и реални ангажименти. Това подхожда на партия която е управлявала 4 години твърдейки, че е успешна. Слогана "презареждане" добавен към горните атрибути води различни от желаната асоциации. Когато има "презареждане" заначи нещо се е изчерпало в контекста на кампания това води до нюанси, които не са желани. 1) "БСП се е изчерпала от към идей и кадри и трябва да се презареди". 2) "БСП изчерпва финансовият си ресурс който е откраднала и иска да се презареди". И изобщо презареждането асоциира преди всичко предшевстваща липса, а за партия която иска да печели избори едва ли точно асоциацията с липса е най-подходяща. За самият формат на турнето няма да говоря той беше подходящ миналата по-миналата година, сега вече е повторение на наещо правено, което просто се повтаря. Цикъл - което също не е добър знак за БСП, защото сам по себе си цикъла е също знак за изчерпване на енергия, идей и тн. Може би трябваше да се намерят нови форми вместо да се повтаря нещо правено, което в момента вместо оригиналност е подкрепено от ненужна лъскавост и помпозност, като ферарита и червени тирове. Да не говорим, че тези които ще бъдат на купоните в дискотеките едва ли ще гласуват те не са активен таргет за БСП. БСП трябваше да намери начин да кореспондира с тези млади които сега завършват и ще гласуват за първи път защото тези които гласуват за 1 ви път гласуват на 90 процента, навършваш 18 и има избори в една година. Това е доста по различно от ситуацията в която навършване на пълнолетие не съвпада с вот. Вота на тези младежи не е за подценяване, а подкрепата в този сегмент в момента е предимно за Борисов, видях го и го изпитах съвсем скоро и смело твърдя, че е така. Тези хора гласуват веднъж може и да не повторят но гласуват задължително защото им е за първи път. Те няма да са в дискотеките, а дори и да са там едва ли едно безплатно парти ще им промени възгледите.

вторник, 19 май 2009 г.

За властта и мъдростта - да знеш кога да я вземеш и кога не


Света е притаил дъх и не знае кога умело спретнатият от банкерите фарс наречен „финансова криза” ще отпусне примката си от световната икономика. Дори не се знае дали за да спре фиаското няма да се наложат някакви радикални ситуации и дори недай боже войни. На фона на тази световна картина България все още е провиждана, от собствените и политици като езеро в пустиня, като икономически оазис който ще остане отстрани на торнадото. Готвят се за избори и най-странното е, че и управляващите в момента и основният претендент на това управление са се втренчили в това да получат властта на всяка цена. Властта. Нейното основно правило се състои именно в това - да знаеш кога да я вземеш и кога, да не я вземеш. Не кога да я сдадеш, а просто кога да не я вземеш.

Хипотезите:

Какво би се случило, ако на фона на всички прогнози и очаквания БСП вземе, че излезе първа на тези избори. Първо тя ще трябва да състави кабинет. Тази задача не е никак лесна. БСП ще срещне доста непредвидени препятствия в нейното решение. Напълно сигурно е, че БСП+ДПС няма да е достатъчно за солидно парламентарно мнозинство, което да подсигури безпроблемен мандат. Това означава, че ще е нужен поне още един партньор. Ясно е обаче и това че за момента не се очертава такъв надежден и предсказуем партньор, какъвто беше до някъде НДСВ в предходният парламент. Това би означавало едно – вероятността за цял мандат на следващ кабинет с участието на БСП е ниска, а риска за провал висок. В един момент втората партия ГЕРБ буквално ще е стиснала здраво за гушата това правителство и ще чака просто повод за да го изрита с шутове в политическото небитие за дълги години. Парламентарната среда ще напомня много на ситуацията в ранната демокрация, където на всеки ъгъл братя роми разиграваха „тука има тука нема” това ще доведе до липса на стабилност в управлението, което с добавка „финансова криза” ще стане нетърпимо за хората за доста кратко време. Отделно от това обществото малко или много проявява вече достатъчно болезнена нетърпимост към тандема БСП-ДПС. Този заряд комбиниран с другите предпоставки ще подейства като силен детонатор, който след година и половина – максимум две, ще възпламени политическата ситуация и ще срине кабинета с гръм и трясък. Извода от тази хипотеза е, че по добре за БСП е да не се възползва от властта на този етап.

Какво би се случило, ако прогнозите се сбъднат и ГЕРБ спечели тези избори. Отново е ясно едно – ГЕРБ сама не може да състави кабинет. Дори и в повече, депутатите на тази партия няма да са достатъчни за самостоятелно правителство. Тази партия изключвайки ДПС и БСП също няма много варианти за намиране на коалиционен партньор който да е предсказуем и надежден за да подсигури пълен мандат. Към всичко това може да се прибави и липсата на опит на кадрите в нея. Естествено финансовата криза си остава константна и пак съдейки от прогнозите до година и половина две положението ще е нетърпимо. Те обаче ще получат това време само заради началният заряд от по-доброто представяне на изборите и заради образа на нова партия, която не е опетнена кой знае колко от властта. В тази хипотеза обаче БСП ще е в позицията да катализира общественото недоволство дори нещо повече. Като бонус на нея ще и се падне честа да изрита от политическата сцена поредният митичен, месиански настроен политически субект. БСП ще получи ролята на разбивач на митове, и ще може да сложи край на този синдром поне за известно време в българският политически живот.

Така разгледаните хипотези звучат логично и достоверно като нюанси в цялата картина. Но нито един от тях не устройва дори частично претендентите за властта. В едно такова развитие има голяма вероятност след изборите когато чертата е драсната и резултата е ясен и БСП и ГЕРБ да осъзнаят че се намират в ситуация в която е по добре да не управляват. Има и една трета хипотеза която би внесла щрихите допълващи и правещи картината по ясна. Би обяснило тезата за бягството от властта и за прехвърлянето на горещият залък на опонента. Това е вариант в който, ГЕРБ макар и спечелила изборите да върне мандата и да остави БСП да се справя с кризата калкулирайки загубеното търпение на хората и непоносимостта и от тандема БСП – ДПС. Отказа от властта би донесло някои негативи за ГЕРБ но те ще са нищо в сравнение с плюсовете които ще събере Борисов за кратко време след това. Тази хипотеза не се различава по нищо на финала от първата която описах. По същество това ще е кабинет на малцинството който бързо ще изчерпи кредита на доверие и търпимостта в обществото. Този сценарий в някои, подробности дори би надминал по пагубност за БСП, варианта в който тя е спечелила изборите. Този Вариант би изправил за кратко време БСП пред такива сътресения, които могат да и костват дълго отсъствие във властта. Извода от така начертаните ситуации е, че БСП в вътрешно партиен план е много по добре да даде толеранс на ГЕРБ за кабинет, вместо криейки се в мисълта за доброто бъдеще на България, да облече маската на национално отговорна партия и да се втурне към властта. В този момент повече от всякога е крайно необходимо БСП да задейства инстинкта си за самосъхранение и да се запази за кратко извън властта. Това би и дало нужното време за отрезвяване от височините на властта и разреденият кислород, който е дишала през този мандат. Би и дало лимит в който да осъзнае и анализира новите предизвикателства пред себе си, което пък от своя страна заедно с идеята за разбиване на политическите митове, би и дало добра инерция в един предсрочен вот, който в тази ситуация е твърде вероятен.