сряда, 10 февруари 2010 г.


В „България не е точно демокрация” каза гръцки фермер в репортаж от границата.
Дали просто не знае или е интуитивно прав в твърдението си. Аз лично съм склонен да се съглася. Демокрацията изисква малцинството да се съобразява с желанието на мнозинството. Ето тук започват различията. Как е устроена нашата демокрация? Веднъж на четири години излизаме да гласуваме, даваме властта на някой, който в момента в който влезе в парламента ни забравя. Партията му става мнозинство, но къде, в малцинството наречено политическа класа. Той определя дневния ред на обществото с идеята, че е избран за това. Много често обаче този дневен ред драстично се разминава с реалния такъв. На практика се получава така, че малцинството от 240 депутата управлява по своя воля и разбиране мнозинството наречено от самите тах „електорат”. И така с късмет за избрания цели четири години. След това всичко се повтаря само дето победителя –новото мнозинство е с преобладаващ състав от бившата опозиция. Неусетно „парламентарната демокрация” е подменена с „парламентарна ротация”, а хората отново биват управлявани от същото политическо малцинство. Ако това е демокрация здраве му кажи.
Но какво се случва, ако народа, „електората”, „избирателя” вземе, че се събуди и поиска правата си. Ако изведнъж реши да претендира, че управляващите избрани от него се разминават с неговата визия и нужди и вземе, че не дай боже поиска да го питат за решенията си. Изведнъж този народ от „интелигентен избирател” по време на избори, се превръща в очите на политиците в некомпетентна ниско интелигентна маса, която не си знае интереса. Той няма право да има мнение. Той има право само чинно, без мнение и под строй да гласува на избори. С това се изчерпва неговата функция. Ако пък политиците не са били убедителни, и не са убедили хората да излязат ,и гласуват има лекарство за победа -  започва „шопинга”. Купуват се гласовете на най-необразованите и социално ощетени слоеве, които за 10 лева излизат да гласуват убедени, че по-добре да вземат парите сега вместо да се надяват нещо да се промени после. Ето за това полиците смятат, че хората не са достатъчно интелигентни за да определят политиката. Тях ги устройва този необразовн електорат. Другия интелегентния не им е нужен, той може да създава проблеми, и дори да протестира, а това е заплаха за техния комфорт.
Аз обаче съм на различно мнение пък може и да не съм прав, може и да съм прекален оптимист или просто да не съм политик, а народ. Според мен, хората на България са достатъчно интелигентни макар за двадесет години родните ни политици да опитаха да затрият, тази наша ученолюбивост и образованост. Те са толкова интелигентни, че дори им омръзна да излизат да гласуват защото не виждат смисъл от „парламентарната ротация”.
Представете си само, демокрация в която политиците се допитват пък макар и веднъж в годината до този народ. Kак вижда нещата и какво мисли за политиката и приоритетите си? Това автоматично, ще промени ситуацията в полза на болшинството, в полза на хората. Допитването ще обърне нещата в полза на интелигентното мнозинство в обществото. Защо ли? Ами представете си как би се случило да се купят гласовете на ромите за поредица от 5 въпроса зададени в бюлетина на референдум. Купувача на гласове, ще трябва да организира семинар обучение, за да разясни на продаващите гласа си на кой въпрос, как да отговорят. Това не е като да научат номера на бюлетината. Ситуация в която политиците трябва да се съобразят с резултата от допитването, ще ги постави в положение което напълно ще обезцени напъните за купуване на гласове и по време на избори, защото малцинството ще трябва да се съобрази с желанието на суверена независимо то това, кой е по-добре представен в парламента. Референдума поне веднъж годишно, ще постави управляващите в трудната ситуация да управляват според желанията и исканията на суверена.
Такава ситуация би дала превес на демокрацията, пък било то и парламентарна, би балансирало желанията на политиците, и потребностите на хората които ги избират. Естествено би нарушило комфорта им в сегашната система на парламентарна ротация. Ето за това политиците не обичат интелигентния избирател и правят всичко за да го откажат доброволно от правото му да гласува.

Няма коментари:

Публикуване на коментар